Wpływ koloru i grubości folii na jakość kiszenia paszy

Wybierając folie kiszonkarskie, warto zwrócić uwagę na wiele istotnych czynników. Wśród nich na pewno trzeba wyróżnić kolor folii do kiszenia. Folia kiszonkarska nie powinna być przezroczysta. Wtedy zwierzęta zauważą, co znajduje się wewnątrz folii i będą w stanie zniszczyć całą kiszonkę, by dobrać się do paszy objętościowej.

Wybór koloru folii do kiszenia paszy objętościowej

worki do kiszonekW ofercie sklepów stacjonarnych i internetowych dostępne są nie tylko folie przezroczyste, ale również folie kolorowe. Należy unikać folii ciemnych np. czarnych lub ciemnozielonych. Takie folie bardzo szybko nagrzewają się na słońcu, a wysoka temperatura wcale nie sprzyja procesowi fermentacji kiszonki. Jeśli kiszonka przechowywana jest w budynku, wtedy można śmiało kupić folię kiszonkarską ciemną. Kiszonka przechowywana na zewnątrz budynku gospodarskiego powinna być opakowana w białą folię. Biały kolor odbija ciepło słoneczne i sprawia, że kiszonka się nie przegrzewa. Można kupić gotowe worki do kiszonek – w takie worki pakuje się np. baloty. Są też specjalne maszyny rolnicze do prasowania materiału na kiszonki. Następnie prasowany materiał (np. kukurydza) opakowywany jest w worek do kiszenia. Kolejnym istotnym czynnikiem jest grubość folii kiszonkarskiej. Im grubsza folia tym lepiej, bo zapewni większe bezpieczeństwo. Folia powinna być odporna na takie czynniki atmosferyczne jak deszcz, grad, śnieg czy wiatr.

Rękawy foliowe zawsze powinny być umieszczane na suchym podłożu. Nie należy układać folii na podmokłym terenie, bo to może doprowadzić do jej zniszczenia. Poza tym trzeba też dobrać odpowiednią długość folii kiszonkarskiej. Należy obliczyć, ile potrzeba wyprodukować kiszonki na jedno zwierzę. Zazwyczaj jest to kilkadziesiąt kilogramów dziennie. Można też przechowywać paszę objętościową w specjalnym silosie.